Museu de la Pesca

Subscribe Twitter

7 de desembre del 2007

El proper 15 de desembre Palamós acollirà la II Jornada d’Etnologia de la Costa Brava


A les primeres jornades celebrades el 2003 el tema escollit fou la recerca etnològica i la interpretació del patrimoni en un entorn turístic

A
questa jornada es centrarà en la recerca en el camp de l'etnologia marítima i pesquera, disciplina que s’interessa per l’estudi de la varietat i complexitat dels processos tècnics, socials i simbòlics desenvolupats per les poblacions litorals en el seu procés d'interacció amb el medi marí, els seus recursos, i les relacions que aquestes poblacions estableixen amb altres que com elles també viuen de la mar, o sota la seva influència.

S’hi donaran a conèixer experiències realitzades o que s’estan duent a terme en l’actualitat en aquest camp, com per exemple, els projectes de recuperació i de patrimonialització d’antigues embarcacions de pesca que s’estan duent a terme a Cambrils i a Xàbia (Alacant), els estudis que sobre el patrimoni immaterial es fan a la Catalunya Nord, i investigacions sobre la memòria de les comunitats de pescadors de Palamós i l’Escala, entre altres recerques. Vegeu el programa adjunt.

Aquesta jornada, organitzada per la Càtedra d’Estudis (Universitat de Girona - Ajuntament de Palamós) i pel Museu de la Pesca, compta amb la col•laboració del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Girona, de l’Ajuntament de Palamós i de la Confraria de Pescadors de Palamós, i són patrocinades per la Fundació Pere Tarrés i La Caixa. La seu de la jornada és la Casa del Mar de Palamós.

La inauguració de la jornada serà presidida per l’alcaldessa de Palamós, M. Teresa Ferrés, pel vicerector de la Universitat de Girona, Joaquim M. Puigvert, i pel Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila

Programa de la Jornada


Matí

9:30 Rebuda dels participants i inscripcions.

10:00 Inauguració de la jornada a càrrec de l’alcaldessa de Palamós, del director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) i del director de la Càtedra d’Estudis Marítims.


10:15 Ponència marc: Etnología marítima y patrimonio en uso a càrrec de Juan Apraiz, etnòleg marítim, capità de la marina mercant i tècnic en pesca


11:00 Pausa cafè


11:30 Comunicacions

11.30 - 11.50 Projectes de recerca del Museu Marítim de Barcelona en el camp de l’etnologia marítima. Enric Garcia, Cap de l’Oficina de Recerca i Embarcacions del Museu Marítim de Barcelona.

11.50 - 12.10 La recerca en el camp de l'etnologia marítima a la Catalunya Nord. Samuel Villevieille, Chargé de mission au Patrimoine Maritime, Conseil General Pyrenees-Orientales, Perpinyà.

12.10 – 12.30 El Projecte IPEC Memòria de la Comunitat Pesquera de Palamós. Marina Pujol (Càtedra d’Estudis Marítims) i de Glòria Mauri (Associació Amics del Museu de la Pesca).
12.30-12.50. El fil de la memòria. Un projecte de recuperació de la memòria oral a l'Escala. Lurdes Boix, directora del Museu de l'Anxova i la Sal, l'Escala
12.50- 13.10 Restauración, recuperación, rehabilitación y réplicas de embarcaciones tradicionales: cuatro ejemplos en Catalunya. Vicente García-Delgado, Associació Barcelona Fes-te a la mar

13.10 – 13.30 La patrimonialització del quillat Teresa. Gerard Martí, director del Museu d'Història de Cambrils


13.30 – 14.00 Torn de preguntes


14:00 Dinar


Tarda


16.00 Comunicacions


16.00 – 16.20 Les barraques de pescadors al litoral de la Costa Brava. Arquitectura i música popular, a càrrec de Jordi Turró, de la Fundació Ernest Morató, Palafrugell.

16.20 – 16.40 La recuperació del Pacurri, un quillat del 1932, a càrrec d’Amadeu Ros, de l’Associació Barques Tradicionals de Xàbia.

16.40 – 17.00 El patrimoni immaterial dels pescaires de la Catalunya Nord, a càrrec de Joan Lluís Valls, de la Universitat de Perpinyà


17:00 Pausa


17.15 Taula rodona:

Enric Garcia, Museu Marítim de Barcelona.
Joaquim Pla, Especialista en món marítim i Ex - president de l’Estrop

Juan Apraiz, etnòleg marítim, capità de la marina mercant i tècnic en pesca
Miquel Martí, director del Museu de la Pesca

Moderador: Joan Lluís Alegret, antropòleg, professor d’antropologia social i cultural de la Universitat de Girona i director de la Càtedra d’Estudis Marítims – Universitat de Girona i Ajuntament de Palamós -

18.15 Cloenda de la jornada



La inscripció a les Jornades és gratuïta

Per inscripcions:

Càtedra d'Estudis Marítims
(Universitat de Girona i Ajuntament de Palamós)
Pl. Països Catalans, s/n
17230 Palamós
dir.cem@udg.edu
http://cem.udg.edu
T 972 60 12 44
F 972 31 21 44

L'historiador Enric Garcia presenta a Palamós un nou llibre de la col·lecció Quaderns Blaus sobre els pirates i Palamós


L'acte va coincidir amb la inauguració de l'exposició "Pirates a la Mediterrània" al Museu de la Pesca.


El passat divendres 30 de novembre va tenir lloc al Museu de la Pesca la presentació del llibre de l'historiador palamosí Pere Trijueque "Pirates, esclaus i captius de Palamós". La presentació va anar a càrrec de Enric García, cap de Recerca i Embarcacions del Museu Marítim de Barcelona, i comptà amb la presència de l'alcaldessa de Palamós Teresa Ferrés i del director del Museu de la Pesca Miquel Martí. La publicació representa el volum número 21 dins de la col·lecció Quaderns Blaus editada per la Càtedra d'Estudis Marítims.


Al llarg de la prensentació Enric García va destacar la importància que la pirateria i el corsarisme van jugar en la història moderna de la Mediterrània com a factor condicionant de l'evolució de les comunitats litorals i practicada per gairebé tots els països. Després de repasar les característiques principals del fenòmen de la pirateria nivell general va valorar la investigació de Pere Trijueque com la base que permet a la societat conèixer més a fons la realitat qüotidiana, els testimonis i els sentiments més íntims de les comunitats que patiren el flagell dels atacs: viles totalment destruïdes, famílies destrossades pel captiveri i l'esclavatge d'algun dels seus membres, les dures condicions a les presons del nord d'Àfrica, les estratègies seguides per poder pagar els rescats, les dificultats que trobaven els esclaus alliberats en tornar a casa... Per últim, va apuntar que lluny de ser una pràctica extingida, avui dia la pirateria continua existint a molts mars del món, a la vegada que pren noves manifestacions que són molt properes a la nostra societat.


Seguidament el públic assistent va poder compatir amb l'autor i el ponent la inaguració de l'exposició "Pirates a la Mediterrània", una exposició que pretén reconstruir la cronologia del fenòmen piràtic al Mare Nostrum, des de l'antiguitat fins a l'època moderna, posant èmfasi en aquells que van desembarcar a la vila de Palamós.