Museu de la Pesca

Subscribe Twitter

18 d’octubre del 2010

LA FUTURA RESERVA MARINA DE LES FORMIGUES, AL PROGRAMA "ESCARABAJO VERDE"



Mentre el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino acaba de resoldre les al·legacions presentades al projecte de creació de la Reserva Marina d'Interès Pesquer de les Illes Formigues, el programa de divulgació ambiental "El Escarabajo Verde", de la 2, va emetre el passat 8 d'octubre un reportatge sobre les opinions que desperta la reserva entre els diferents actors implicats en l'ús d'aquest espai marí: pescadors, submarinistes i pescadors recreatius.





Si no visualitzeu aquest vídeo, visiteu la web oficial del programa aquí

5 d’octubre del 2010

PRIMERS RESULTATS DEL CENSUS OF MARINE LIFE

El projecte "Census of Marine Life" ha significat una nova etapa en la "era dels descobriments" en biodiversitat marina. Durant els darrers 10 anys centenars de grups de recerca han treballat de forma coordinada per inventariar les espècies animals i vegetals de tots els mars del món. De moment s'ha aconseguit referenciar 250.000 espècies diferents, si bé els científics estimen que podrien ascendir al 1.000.000 d'espècies. El projecte ha tingut un cost de 650 milions de dòlars, i els resultats s'han presentat aquest mes d'octubre a Londres.

1 d’octubre del 2010

ORDINACIONS DE LA PESQUERA DE CALONGE, SEGLES XV-XVII

El passat juliol es van presentar a Calonge les Ordinacions de la Pesquera de Calonge (s. XV-XVII), una edició crítica del corpus legislatiu pesquer més antic de Catalunya, a càrrec d'Alfons Garrido, Montse Pérez, Joan Lluís Alegret i Montserrat Darnaculleta. La publicació és el resultat d'un projecte de recerca del patrimoni marítim documental engegat per Documare davant la constatació de l'existència de diverses còpies (algunes en molt mal estat) d'aquestes ordenances pesqueres i de la seva importància en el marc del territori català.
Durant diversos segles aquestes ordinacions van servir per regular la pesca (horaris, maniobres, tecnologia, condicions laborals) i ordenar l’accés als territoris de pesca de la vila, alhora que eren manifestació del poder del senyor feudal. La riquesa del seu contingut i la seva antiguitat (l'original data de 1285) fan que sigui un document excepcional per conèixer els orígens de la indústria pesquera catalana, com treballaven i quina tecnologia empraven els pescadors medievals, què pescaven, com venien el peix i sota quin règim jurídic vivien. 
Per a la vila de Calonge és un testimoni cabdal per recuperar l’antiga i estreta relació del municipi amb el mar. Aquest treball pretén ser un exercici de recuperació de la memòria marítima i pesquera de la localitat baixempordanesa.

Sumari

  1. Introducció a l’edició de les Ordinacions de la pesquera de Calonge (segles XV-XVII)
  2. El document: com va arribar a l’arxiu municipal
  3. Les activitats pesqueres en el context de la Catalunya medieval. Alfons Garrido; Joan Lluís Alegret
  4. La vila de Calonge a l’edat mitjana. Montse Pérez; Montserrat Darnaculleta
  5. Descripció i interpretació de les Ordenances de la pesquera de Calonge. Alfons Garrido. Montse Pérez
  6. Transcripció del document. Alfons Garrido
  7. Conclusions
  8. Bibliografia

Podeu llegir la ressenya que li va dedicar La Vanguardia (24/09/2010) clicant aquí.

L'edició ha anat a càrrec de la Fundació Promediterrània i l'Ajuntament de Calonge. Els autors agraeixen també el suport de l'Arxiu Històric de Girona. Es pot adquirir a les llibreries de Palamós, a la botiga del Museu de la Pesca, o bé trucant al 972 60 12 44.

DOSSIER DE PREMSA. SETEMBRE 2010

Documare: Centre de Documentació de la Pesca i el Mar, de Palamós, ha confeccionat un dossier de premsa corresponent al mes de juliol de 2010 amb les notícies més destacades a l'entorn de la pesca marítima catalana. Esperem que us sigui d'interès.