Museu de la Pesca

Subscribe Twitter

6 de juliol del 2009

II Cicle de Cinema Documental Marítim: La Visió de les Formigues

Les illes Formigues formen un grup de quatre petits illots a 1.300 m de la punta d'en Canet, a Palamós i a 1.500 de Cap Roig, Palafrugell. Estan senyalitzades amb una balisa situada a l'illot de la Formiga Gran i quan hi ha mala mar les cobreix l'aigua. Els fons de les Formigues estan formats generalment per roques de formació granítica i alternen zones rocoses i sorrenques amb una important diversitat d'ambients submarins.

Des de l’any 2006, s’està treballant, des de la Confraria de Pescadors de Palamós, la Fundació Promediterrània i la Universitat de Girona, amb l’objectiu

que es converteixin en una Reserva Marina d’Interès Pesquer (RMIP). Les reserves marines són figures de protecció mitjançant les quals es regulen els usos i l'explotació del medi marí, per tal d'incrementar-ne la regeneració natural dels recursos i conservar-ne els ecosistemes marins més representatius.

L’objectiu d’aquest cicle obert al públic interessat és explicar, mitjançant un col·loqui, com es crea una reserva marina d’interès pesquer (RMIP) a partir d’altres experiències properes com les de Cala Ratjada (Mallorca), Fornells (Menorca) i Tabarca (Alacant), a més de mostrar filmacions tant d’aquestes zones com de l’àrea de la futura RMIP de les illes Formigues. Si la primera sessió està dedicada a experiències properes, en la segona, a partir de les filmacions i dels coneixements dels participants en el col·loqui, ens centrarem de ple en les Formigues per posar la nostra atenció en el que signifiquen, des d’un punt de vista pesquer, paisatgístic, biològic i del món del submarinisme

PROGRAMA

Dijous 23 de juliol. 20 h

Museu de la Pesca. Moll pesquer s/n

Les experiències properes de tres reserves marines d’interès pesquer (RMIP): Fornells (Menorca), Cala Ratjada (Mallorca) i Tabarca (Alacant). Punts en comú amb l’àrea de les Formigues a protegir.

Projecció de filmacions (25’)

Les reserves marines de les Balears

Taula rodona amb la participació de:

Antoni Grau. Cap del Servei de Recursos Marins del Govern de les Illes Balears

José Luís Sánchez Lizaso. Universitat d’Alacant

Moderador: Joan Lluís Alegret. Director de la Càtedra d’Estudis Marítims. (Universitat de Girona - Ajuntament de Palamós)

---------------

Divendres 24 de juliol. 20 h

Museu de la Pesca. Moll pesquer s/n

El fons marí de les Formigues.

Projecció de filmacions (20’)

El fons marí de la futura reserva de les Formigues.

Taula rodona amb la participació de:

Lluís Mercader. Dr. en ciències biològiques, ictiòleg i submarinista

Enric Cahner. Biòleg. Escola del Mar de Badalona

Ramón Casabayó. Submarinista i autor de les filmacions

Moderador: Joan Lluís Alegret. Director de la Càtedra d’Estudis Marítims. (Universitat de Girona - Ajuntament de Palamós)