Museu de la Pesca

Subscribe Twitter

18 de gener del 2008

Les migracions dels pescadors de l'Ametlla de Mar cap a Palamós, a estudi


La Càtedra d'Estudis Marítims (Universitat de Girona - Ajuntament de Palamós), conjuntament amb l'Associació Cultural Amics de Museu dela Pesca, ha iniciat el projecte de recerca Memòria d’una migració: els pescadors caleros a Palamós que té per objectiu conèixer les causes que van portar a un gran nombre de residents a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) a emigrar i a establir-se a Palamós des de principis del segle XX i fins als volts dels anys seixanta, i que es dedicaren principalment a la pesca.

El projecte consta de dos fases. Durant la primera s’entrevistaran a les diferents famílies provinents de l’Ametlla de Mar, coneguts com a caleros, que es van establir a Palamós. En una segona fase, la recerca es traslladarà a l’Ametlla de Mar per a entrevistar els familiars d’aquests nous palamosins i conèixer els motius de per què no van emigrar, com van viure aquesta separació i quines relacions van mantenir amb els seus parents.

Aquest projecte neix com a una continuació de la recerca Memòria de la comunitat pesquera de Palamós, coordinat pel Dr. Joan Lluís Alegret, realitzada durant l'any 2006 i finançada per pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. En aquell estudi es va censar i radiografiar la comunitat pesquera palamosina de cara a esdevenir una eina de gran utilitat per a futurs estudis de comunitat més aprofundits. Les 158 entrevistes realitzades, donant prioritat als membres d’edat més avançada, van constatar el gran pes que tenien les persones originàries de l'Ametlla de Mar dins la comunitat pesquera palamosina. El coneixement d’aquesta realitat feia inevitable plantejar un projecte que tingués l’objectiu de conèixer els motius i els processos que van portar a famílies senceres de caleros (com tradicionalment s’identifiquen) a migrar i establir-se a Palamós.

El nou projecte de recerca, doncs, es planteja com un estudi que ha de permetre conèixer les causes que van motivar aquesta migració esglaonada, entendre la seva arribada al nou destí i els mecanismes emprats per tirar endavant amb les seves vides, conèixer les relacions que van continuar mantenint amb la població d’origen i amb els familiars que es van quedar a l’Ametlla, esbrinar per què alguns van tornar al cap d’un temps, entendre per què es van establir majoritàriament a Palamós i no a altres poblacions amb port de la zona com Sant Feliu de Guíxols o Roses, què buscaven i quines expectatives tenien del seu destí, comptabilitzar el nombre de famílies que van dur a terme aquesta migració i com perviu en la memòria de les generacions posteriors amb origen

En definitiva, entendre un procés migracional a partir dels testimonis dels seus protagonistes, en uns moments en que els fluxes migracionals de persones cercant una vida més pròspera formen part de la nostra quotidianitat.

Aquest projecte també vol posar de manifest els estrets lligams entre les dues poblacions i enfortir-los de cara al futur.