Museu de la Pesca

Subscribe Twitter

2 de novembre del 2009

Jornada. Patrimoni cultural a les aules a través de les TIC


Museus, arxius, centres d’interpretació, jaciments arqueològics, monuments treballen per la preservació, l’estudi i la difusió del patrimoni moble, immoble i immaterial com un recurs a l’abast de tota la societat i que pot ser analitzat, estudiat i entès des de diversos punts de vista, amb objectius també múltiples per a l’usuari.

Un dels principals usuaris en el nostre territori d’aquest patrimoni, han estat, i continuen essent, els escolars que, amb visites in situ, se situen al damunt del mateix patrimoni per a comprendre qüestions relacionades amb el passat, però també amb el món que els envolta.


En un moment on sembla que cada cop és més difícil sortir amb els alumnes dels centres educatius per motius diversos, el patrimoni com a concepte té la voluntat de ser més present i d’arribar a tots els públics a través també de la xarxa amb diversos recursos on-line que estan cada cop més a l’abast. Alguns d’aquests recursos han estat pensats per a ser usats per la comunitat educativa exclusivament, i d’altres  són utilitzats pels docents i pels centres educatius sense ser-ne el públic objectiu, adaptant-los a la realitat de les aules.


Proposem una jornada on intercanviar experiències entre tècnics de museus, de jaciments arqueològics, de monuments, d’arxius i de docents de l’educació infantil,  primària i secundària; una Jornada on entendre el paper del patrimoni com a fil conductor de gairebé totes les matèries que es treballen a l’aula. Però també una Jornada on trobar propostes creades en plataformes diferents: moodle, webs, blogs, facebook, youtube… sempre amb el patrimoni com a matèria i els centres docents com a destinataris.

La voluntat de la Jornada és mantenir-nos alerta de les necessitats dels docents d’una banda, però també de les múltiples possibilitats del patrimoni cultural de l’altra, per tal de trobar-nos en un espai d’intercanvi i debat que sigui profitós per tots els interessats.

Aquesta Jornada està organitzada pel Museu de la Pesca, el Centre de Documentació de la Pesca i el Mar i la Càtedra d’Estudis Marítims i compta amb la col·laboració de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Girona i el suport de la Diputació de Girona.

  
EL PROGRAMA

9.00 Inauguració de la Jornada.

9.30 h Conferència marc: “El patrimoni com a matèria educativa.” Dr. Joan Santacana (UB)

10.15 h “Crear recursos educatius entorn del patrimoni i fer-los accessibles. L’experiència de la Maleta Pedagògica Virtual de la Pesca.” Dolors Quinquer (UAB)

11.45 h "Els recursos educatius en línia amb contingut de patrimoni cultural" Glòria Munilla i Janine Srpünker (UOC)

11.15 Pausa cafè

Experiències d’11.45 a 13.55 h

- Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Joan Muñoz. Cap d’Exposicions.

-El Joc virtual “El País dels Farinons”. Carme Gilabert. Directora de l’Ecomuseu La Farinera de Castelló d’Empúries.

-Projecte “Guia Digital interactiva” de la UdG. Fina Ferrés, membre del GreTICE (Grup de Recerca sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació en Educació).

-Generació d'idees per innovar en la difusió del patrimoni cultural. Ferran Burch i Josep M. Serraïnat. Prodigi/InnoMents

- Plataforma moodle per al Crèdit de Síntesis . Miquel Navarro. IES Palamós

- José Manuel Rodríguez. IES Baix Empordà
  
14.05 h Taula rodona (40 min.)

14.45 h Lliurament dels Premis de la Maleta Pedagògica Virtual de la Pesca curs 2008-2009.
Conclusions i comiat.

15 h dinar networking lunch

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

15.45 h sortida amb el “Rafael” barca de vela llatina de 1915.
Visita guiada al port, la subhasta del peix i el Museu de la Pesca