Museu de la Pesca

Subscribe Twitter

7 de desembre del 2007

L'historiador Enric Garcia presenta a Palamós un nou llibre de la col·lecció Quaderns Blaus sobre els pirates i Palamós


L'acte va coincidir amb la inauguració de l'exposició "Pirates a la Mediterrània" al Museu de la Pesca.


El passat divendres 30 de novembre va tenir lloc al Museu de la Pesca la presentació del llibre de l'historiador palamosí Pere Trijueque "Pirates, esclaus i captius de Palamós". La presentació va anar a càrrec de Enric García, cap de Recerca i Embarcacions del Museu Marítim de Barcelona, i comptà amb la presència de l'alcaldessa de Palamós Teresa Ferrés i del director del Museu de la Pesca Miquel Martí. La publicació representa el volum número 21 dins de la col·lecció Quaderns Blaus editada per la Càtedra d'Estudis Marítims.


Al llarg de la prensentació Enric García va destacar la importància que la pirateria i el corsarisme van jugar en la història moderna de la Mediterrània com a factor condicionant de l'evolució de les comunitats litorals i practicada per gairebé tots els països. Després de repasar les característiques principals del fenòmen de la pirateria nivell general va valorar la investigació de Pere Trijueque com la base que permet a la societat conèixer més a fons la realitat qüotidiana, els testimonis i els sentiments més íntims de les comunitats que patiren el flagell dels atacs: viles totalment destruïdes, famílies destrossades pel captiveri i l'esclavatge d'algun dels seus membres, les dures condicions a les presons del nord d'Àfrica, les estratègies seguides per poder pagar els rescats, les dificultats que trobaven els esclaus alliberats en tornar a casa... Per últim, va apuntar que lluny de ser una pràctica extingida, avui dia la pirateria continua existint a molts mars del món, a la vegada que pren noves manifestacions que són molt properes a la nostra societat.


Seguidament el públic assistent va poder compatir amb l'autor i el ponent la inaguració de l'exposició "Pirates a la Mediterrània", una exposició que pretén reconstruir la cronologia del fenòmen piràtic al Mare Nostrum, des de l'antiguitat fins a l'època moderna, posant èmfasi en aquells que van desembarcar a la vila de Palamós.