Museu de la Pesca

Subscribe Twitter

24 d’abril del 2008

Es presenten tres nous volums de la col•lecció Quaderns Blaus de la Càtedra d’Estudis Marítims.


El divendres 25 d'abril es presenten al Museu de la Pesca de Palamós (Moll pesquer, s/n) 3 nous títols de la col·lecció Quaderns Blaus. L'acte comptarà la participació del biòleg Francesc Sardà, que pronunciarà la conferènciea La conveniència de la selectivitat en els arts d’arrossegament.

A "Mallas cuadradas y rejillas separadoras de pescado para mejorar la selectividad de la pesca de arrastre demersal" (QB ; 19) de Francesc Sardà i Nixon Bahamón, es planteja la necessitat d’avançar en la implantació de sistemes que afavoreixin la selectivitat en els arts d’arrossegament de fons, per evitar la degradació dels ecosistemes marins. El text presenta els principis biològics en que es basa la selectivitat i la seva metodologia aplicada, així com les experiències realitzades amb malles quadrades i les reixes separadores.

A Una política catalana per a la pesca. Perquè els nostres pescadors també s’hi puguin guanyar la vida, Anna Garriga fa una valoració de la política pesquera que evidencia la situació crítica que viu en l’actualitat el sector pesquer, indicant les debilitats internes i les amenaces externes. Posa especial èmfasi en la subhasta a la baixa a partir de la interpretació del Plan Estratégico Nacional, i en la manca d’una política pesquera catalana que defineixi plans de reestructuració del sector i ajudes immediates.

Finalment, el Dr. Carles Bas presenta La pesca a la Mediterrània:una reflexió, una síntesi de la pesca a la Mediterrània partint de la descripció de la seva ecologia i dels aspectes socioeconòmics, culturals i polítics. L’autor analitza les principals pesqueries i àrees de pesca de la Mediterrània i reflexiona sobre la situació actual de la pesca i sobre la sobreexplotació del mar

Aquesta nova edició de Quaderns Blaus són un exemple del treball que la Càtedra d’Estudis Marítims desenvolupa amb vocació multidisciplinària. La col·lecció te la voluntat d’apropar al públic estudis i reflexions sobre el fet marítim i pesquer.