Museu de la Pesca

Subscribe Twitter

20 d’agost del 2009

Curs de Navegació Astronòmica, a Palamós

El Museu de la Pesca us convida a introduir-vos en el coneixement de la volta del cel i les seves aplicacions en la navegació nocturna, des dels mites clàssics fins a les darreres innovacions tecnològiques, com projeccions de l'esfera celeste o un planetari de grans dimensions.
Aquest curs s'adreça a navegants i a totes aquelles persones interessades en l’astronomia. L’objectiu del curs és identificar els estels per tal d’orientar-se enmig del mar, com s’ha fet tradicionalment, a més d’entendre els mecanismes i la dinàmica del cel i les seves mesures en sessions pràctiques i teòriques, a l’aula i a bord d’un vaixell, tot plegat, una experiència estimulant i enriquidora.
Programa
Divendres 9 d'octubre
19h
CONFERÈNCIA OBERTA AL PÚBLIC: LA NAVEGACIÓ A L’ANTIGUITAT
a càrrec de Xavier Nieto, director del CASC
(Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya)
Dissabte, 17 d’octubre
9 -10.30 h
UNA HISTÒRIA DE MESURES.ORIENTACIÓ. LA CARTA NÀUTICA
La navegació històrica. Principis de la navegació. Utilització del compàs. La carta nàutica: llegir i interpretar-la. Latitud i longitud. Situar-se i calcular distàncies.
11 -12.30 h
LA VOLTA DEL CEL
La volta del cel. Moviments de la Terra i planetes. Mites i constel·lacions. Reconeixement d’astres.Altura i azimut. Punts cardinals. Trobar una situació.
16 -17.45 h
PERDUTS ENMIG DE LA MAR
El temps i la longitud. Temps universal. Càlcul de la posició per la meridiana. Història del càlcul de la longitud. Al planetari: el temps. Fusos horaris i hora bitàcola.
18-19.15h
ELS CAMINS DEL SOL I DE LA TERRA.SOFTWARE D’ASTRONOMIA I NAVEGACIÓ
El camí del Sol. L’eclíptica i el zodíac.Les estacions de l’any. Recursos de la xarxa. Programari astronòmic i de navegació.
21h
SORTIDA COMENTADA: MIRAR ESTELS DES D’UN VAIXELL
i l’explicació de Jaume Domingo, Capità de la Marina Mercant i expert en astronomia.La sortida es farà en funció de la de la meteorologia.
Diumenge, 18 d’octubre
9-10h
INSTRUMENTS PER A LA NAVEGACIÓ
Construcció del quadrant. Càlcul de l’alçada d’un monument o edifici dels voltants. A la pràctica, com funcionaven els antics navegants?
Contingut: azimut i altura del sol. Estels zenitals. Orientar-se a grans trets. Tornem a casa!
10-11.45h
COM RECONÈIXER EL FIRMAMENT: ESTELS, PLANETES I CONSTEL·LACIONS.
Planetes, com diferenciar-los. Estels de primera magnitud. Enfilacions de reconeixement. El cel segons la latitud i segons l’estació de l’any. Resum i preguntes.
Lliurament del material.
Tancament del curs