Museu de la Pesca

Subscribe Twitter

21 de novembre del 2007

La Càtedra d'Estudis Marítims i Documare participen a la II Fira de Mostres Científica de la Universitat de Girona


La Fira s'emmarca en la 11º Setmana de la Ciència, una iniciativa que té per objectiu acostar la investigació i el coneixement científic a la societat.


Per segon any consecutiu la Càtedra d'Estudis Marítims i Documare: Centre de Documentació de la Pesca i el Mar van compartir estand en la Fira de Mostres Científica celebrada els dies 15 a 17 de novembre i organitzada del per la Universitat de Girona. La Fira ha estat concebuda com un espai de trobada on les diferents unitats de la UdG (grups de recerca, instituts de recerca, departaments i càtedres) puguin donar a conèixer de manera efectiva la recerca que duen a terme tant als diferents col·lectius universitaris com al conjunt de la societat gironina, amb un èmfasi especial en els estudiants de secundària. Aquest 2007 la fira ha guanyat en qualitat i s'ha obert a la ciutat de Girona, apostant per ubicar una gran carpa a la plaça Constitució per la qual ha passat un nombrós públic.

A banda de fer difusió de la recerca i de les tasques de documentació que estan duent a terme Documare i la Càtedra d'Estudis Marítims en el camp del patrimoni marítim català, l'estand va servir per donar a conèixer els valors de Palamós com a municipi vinculat molt estretament amb el sector pesquer, les activitats nàutiques i la conservació dels ecosistemes marins. La reproducció de la gamba de Palamós va despertar notable interès entre els visitants, així com l'oferta d'activitats pedagògiques emmarcades en el programa "Fem Arrels". En aquest sentit, el Museu de la Pesca va gaudir d'un lloc destacat dins de l'estand, així com els diferents grups de recerca vinculats a la càtedra palamosina. Es van projectar materials editats per la Fundació Promediterrània o fragments de les Converses de Taverna.

L'exposició a l'estant va anar acompanyada de conferències en les que es van donar a conèixer diversos aspectes de la recerca que es dur a terme des de la seu palamosina. Dijous al matí Alfons Garrido, documentalista de Documare, va presentar als estudiants de secundària els resultats del projecte de Cartografia Marítima i Pesquera del Litoral Català, un recurs electrònic que permet consultar informació relacionada amb la dimensió ambiental, econòmica i patrimonial del litoral. A la tarda, Marina Pujol va exposar les conclusions del projecte engegat pel Museu de la Pesca dirigit a estudiar l'evolució de la Comunitat Pesquera Local, centrada en el cas del caleros de Palamós, i que ara ha entrat en una segona fase en la que s'estudiarà també la comunitat resident a l'Ametlla de Mar.

Per últim apuntar que l'any passat el duet format per Càtedra i Documare aconseguí el guardó que els distingia com el millor estand de la Fira. Aquest any, però, no s'han entregat premis.