Museu de la Pesca

Subscribe Twitter

21 de novembre del 2007

L’oceanògraf Carles Bas inaugura el curs acadèmic de la Càtedra d’Estudis Marítims


És un dels més reconeguts científics catalans, especialitzat en ecologia i gestió dels recursos pesquers.


El divendres 23 de novembre el Dr. Carles Bas Paired, oceanògraf emèrit de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona inaugura el curs acadèmic de la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós) amb la conferència titulada “La pesca a la Mediterrània: una reflexió”. En ella el Dr. Bas fa un recorregut a l’evolució i l’estat de la pesca des de diferents perspectives, apuntant als perills de l’augment de la capacitat de les flotes i l’esgotament dels recursos.

Doctor en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona, fou deixeble de l'eminent Ramon Margalef. Va ser director del Laboratori de Blanes (1949-1962) i, fins al 1973, cap del Departament de Recursos Marins de l’Institut d’Investigacions Pesqueres, que dirigí des del 1983 fins al 1987. Presidí la Societat Catalana de Biologia (1975-1979), filial de l’IEC, i el Centre Nacional d’Investigacions Pesqueres (1979-1983). Membre de l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, s’ha especialitzat en ecologia i explotació dels recursos marins vius. El 2005 fou investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de Las Palmas de Gran Canarias en reconeixement a la seva carrera investigadora. Ha dirigit nombrosos projectes de recerca i és autor de més de cent publicacions en el camp de les ciències marines, entre elles diversos manuals sobre la pesca a Catalunya que continuen essent un referent en aquest camp. Recentment s’ha reeditat el seu manual El Mar Mediterráneo: recursos vivos y explotación, un compendi que inclou més de 50 anys dedicats a la investigació oceanogràfica.

Encara que ja es troba retirat de la investigació oficial, continua col·laborant en diferents iniciatives acadèmiques, com la de conferenciant, autor d’articles i la de professor al Màster Internacional en Economía y Gestión de la Actividad Pesquera, organitzat per la Universitat de Barcelona (UB), la Secretaría General de Pesca Marítima (SGPM) i el Centro Internacional de Altos Estudios Agronómicos Mediterráneos (CIHEAM)

La conferència, junt amb les conferències d'anys anteriors, es pot descarregar en format vídeo i mp3 a la comunitat que la CEM disposa al Dipòsit Digital de la Universitat de Girona.